August 3, 2017

Historie

Het ontstaan en de historie van “De Firma SMITS” (periode 1924 – 2000)

(opgetekend in november 2010 door A.T. Smits)

Mijn vader, C. Smits (Nelis) werd in 1890 geboren in de Jordaan. Mijn opa had daar een kleine loodgieterswerkplaats gehuurd met daar achter een kleine woning. Na zijn jeugd leerde mijn vader van hem het loodgietersvak. Later ging hij als loodgietersknecht werken bij meerdere “bazen” (loodgietersbedrijven) en werkte hij zich op tot een “all-round” loodgieter. Omstreeks 1920 ging hij samen met een collega als zelfstandige ondernemer werken. In 1924 zijn ze als goede vrienden uit elkaar gegaan en gingen ze beiden op eigen benen verder. Mijn vader kon toen een werkplaats met woning huren in de von Zesenstraat 4a en hij stichtte op 1 mei 1924 de “Firma C. Smits”. Het beginkapitaal was ƒ 6.000 en het eerste jaar leed hij een verlies van ƒ 1.000. De originele handgeschreven balansen zijn nog in mijn bezit. Mijn broer C. Smits jr (Cor), geboren in 1915, ging omstreeks 1930 zijn vader assisteren als leerling loodgieter.

Toen na een aantal jaren de mogelijkheid zich voordeed om het pand von Zesenstraat 4a te kopen heeft mijn vader deze kans (met geleend geld) aangegrepen. Ondanks de crisis in “de jaren-dertig”, gingen de zaken toch redelijk goed en werd de klantenkring steeds meer uitgebreid door het verrichten van zowel “burgerwerk” als het uitvoeren van opdrachten voor “grotere klanten” zoals woningbouwvereniging Eigen Woning, diverse aannemers, zwembad Heiligeweg, Bührmann’s Papiergroothandel. Tijdens de oorlog ’40-’45 liep de omzet langzaam terug en ging Cor Smits ‘onderduiken’. In het laatste oorlogsjaar hield mijn vader zich hoofdzakelijk nog bezig met het maken van carbid-lampen (er was geen elektrisch licht) en het vernieuwen van bodems onder pannen (want nieuwe pannen waren niet te koop) Door deze artikelen te ruilen voor levensmiddelen, zorgde hij ervoor dat er altijd voldoende voedsel was. Toen na de oorlog de economie weer aantrok en mijn vader en broer Cor weer volop aan het werk waren, kwamen zij in contact met Aann. Mij De Kondor, die het gebouw van de Raad van Arbeid ging bouwen aan de Wibautstraat. Het bedrijf (inmiddels v.o.f. C. Smits & Zoon) kreeg de opdracht voor het uitvoeren van het gehele loodgieterswerk.

Na mijn middelbare schoolopleiding kwam ik in 1949 in dienst bij het bedrijf als administrateur en als leerling loodgieter. Na het behalen van de Gawalo-patroons-diploma’s en het vervullen van 2 jaar militaire dienstplicht, volgde ik een opleiding voor pijpfitter bij Werkspoor en werd ik te werk gesteld bij de Shell-raffinaderij in Pernis. Mijn vader had in 1955 de leeftijd van 65 jaar bereikt en wilde zich uit het bedrijf terug trekken. Hij vroeg mij toen om mijn baan bij Werkspoor op te zeggen en samen met mijn broer Cor het bedrijf voort te gaan zetten. Aldus geschiedde. Inmiddels had het bedrijf een aantal grote nieuwbouw-projecten gerealiseerd, waaronder het loodgieterswerk voor de bouw van een aantal laboratoria op het terrein van het Koninklijke Shell Laboratorium in Amsterdam Noord. Hieruit ontstond een vaste relatie met KSLA en ging ons bedrijf rechtstreeks werk uitvoeren voor KSLA.

Door het behalen van mijn diploma’s voor kunststoffenverwerking en centrale- verwarming werd het arbeidsterrein nog verder uitgebreid. Cor en ik verdeelden de taken: Cor nam het loodgieterswerk voor zijn rekening en ik hield de administratie bij en begeleidde het pijpleidingwerk voor KSLA en de centrale-verwarmings opdrachten. Deze taken namen steeds grotere vormen aan en wij beiden hadden behoefte aan assistentie. In 1967 kwam Jan Paap in dienst als uitvoerder en assistent van Cor. Wim Auee, die als pijpmonteur in 1962 in dienst was gekomen, begeleidde inmiddels, als uitvoerder en assistent van mij, de werkzaamheden bij KSLA. De v.o.f C. Smits en Zoon werd in maart 1978 omgezet in “Smits Beheer B.V.” en “Technisch Installatie- en Loodgietersbedrijf C. Smits & Zoon C.V.” en werden mijn broer en ik, Wim Auee en Jan Paap, aandeelhouders in “Smits Beheer B.V.”

De zaken gingen voorspoedig en er werden grotere projecten gerealiseerd waaronder het Europahuis, de kantoorgebouwen van Turmac en Michelin, het Coengebouw, het Ultra Centrifuge Ned. Project In Almelo, het Gerechtsgebouw, Schiller Hotel, Doelen Hotel, Renovatie Scheepvaarthuis, alsmede het verrichten van onderhoudswerk voor de Universiteit van Amsterdam, Stadsdeelraden en beleggingsmaatschappijen. Na een aantal jaren werd, gezien de gevorderde leeftijd van Cor, in 1985 Theo Vermeeren aangesteld als Technisch-administratief medewerker die samen met Jan Paap de afdeling Loodgieters ging leiden. De afd. Pijpleidingen kreeg onder de leiding van Wim Auee (en mij), buiten het vaste werk bij KSLA, vele opdrachten voor laboratorium-inrichting op div. plaatsen in Nederland, alsmede opdrachten voor het verrichten van “foto-laswerk” In aug 1989 werd de “C.V.” opgeheven en gewijzigd in een “B.V.” en in 1991 werd Theo Vermeeren eveneens aandeelhouder.

Inmiddels waren de panden von Zesenstraat 4 b en Commelinstraat 5 aangekocht van “Vitesse B.V.” Helaas werden deze panden door de Gemeente Amsterdam “onteigend” en werden zij in 1994 “gedwongen” verkocht aan de Gemeente Amsterdam. In 1995 werd “Technisch Installatie- en Loodgietersbedrijf C. Smits & Zoon B.V.” omgezet in “Smits Installaties B.V.”, met dezelfde aandeelhouders. In 1997 nam ik afscheid als algemeen directeur en In 1998 nam Theo Vermeeren de aandelen over van de toenmalige aandeelhouders en werd hij de eigenaar van het bedrijf. Helaas was dit maar van korte duur, want in augustus 2000 is Theo Vermeeren, tot mijn grote spijt, op 53-jarige leeftijd overleden.

Vinkeveen, 10 november 2010

A.T. Smits

P.S. De inhoud van de tekst en de vermelde data zijn gevonden in de in mijn bezit zijnde schriftelijke gegevens.

 

Het heden (periode 2000 – heden)

(opgetekend in januari 2011 door Q. Vermeeren)

Nadat mijn vader op 18 augustus 2000 veel te vroeg is overleden hebben Sjoerd Dikkescheij, in dienst sinds 1979 en ik, Qwint Vermeeren, Theo’s jongste zoon, het bedrijf voortgezet. In augustus 2001 zijn wij met terugwerkende kracht eigenaars geworden van Smits Installaties B.V. en hebben wij afscheid genomen van “Vitesse B.V.” Ondanks deze zeer hectische periode hebben we praktisch alle vaste klanten weten te behouden en vele nieuwe opdrachtgevers mogen verwelkomen in ons klantenbestand.

Op 27 juni 2005 heeft C. Smits Beheer haar dienstverlening uitgebreid door een nieuwe onderneming te starten, Buunk Ontstoppingsdienst B.V. Dit bedrijf is ontstaan na overname van het door in, zeer droevige omstandigheden, faillissement geraakte Buunk Loodgieters. Wij hebben ons vanaf de oprichting van Buunk Ontstoppingsdienst B.V. gericht op scherpe, en vooral vaste tarieven per uur, zodat onze opdrachtgevers weten waar ze aan toe zijn. Open en eerlijk zaken doen zonder rare meterprijzen. Wij voeren voor verschillende opdrachtgevers (in onderaanneming), zoals Woningbouwverenigingen, ontstoppings- en rioleringswerkzaamheden uit. Om onze service en kwaliteit te kunnen waarborgen hebben wij een 24-uurs service dienst opgezet. Tot op heden maken vaste opdrachtgevers hier tegen een kleine vergoeding gebruik van.

Nadat de panden in de Von Zesenstraat 4a-4b, en Commelinstraat 5 in 1994 waren onteigend heeft woningbouwvereniging de Key in 2005 het plan gelanceerd om de funderingen in de Dapperbuurt aan te pakken. Wij kwamen na meer dan 80 jaar helaas voor een moeilijke gedwongen keuze te staan. Tijdelijk verhuizen om daarna weer terug te keren of voorgoed verhuizen. Wij hebben voor het laatste gekozen en zijn van Amsterdam Oost verhuist naar Amsterdam-Noord. Voor Smits Installaties B.V. hebben we een pand gekocht. Tevens waren wij in de mogelijkheid om het pand ernaast voor Buunk Ontstoppingsdienst B.V. te huren. Tussen kerst en oud en nieuw hebben wij gezamenlijk het hele bedrijf, inclusief al onze materialen, gereedschappen, machines etc. overgebracht naar ons nieuwe pand. Daar vond een enorme verbouwing plaats van een casco pand naar een volledig ingericht pand. Mede door de onmisbare hulp en inzet van ons geweldige personeel waren zowel Smits Installaties B.V. als Buunk Ontstoppingsdienst B.V. per 1 januari 2006 weer operationeel vanaf ons huidige adres Witbolstraat 10 en 12 te Amsterdam. Wat een prestatie!

Wij richten ons op het verbeteren van de kwaliteit van werken zodat we bekend staan om ons oerdegelijk vakwerk. Onze kernwoorden zijn kwaliteit, service en eerlijkheid. Sinds 2001 zijn wij met trots enkele grote projecten gestart zoals: het Ziekenhuis Amstelland te Amstelveen, het Ateliersgebouw van het Rijksmuseum te Amsterdam, het UMC te Utrecht, Koninklijk Theater Carré te Amsterdam we zijn huisloodgieter geworden van: IKEA Amsterdam, Stopera te Amsterdam, Muziektheater Amsterdam, en vele andere. Trots zijn wij op onze bedrijven en op onze groep gemotiveerde krachten die bij zowel Buunk Ontstoppingsdienst B.V. als wel bij Smits Installaties B.V. staan voor kwaliteit, service en eerlijkheid.

Amsterdam, 20 januari 2011

Q. Vermeeren